skilas

skilas
Sebuah kumpulan nasyid UiTM Shah Alam yang ditubuhkan pada tahun 2004.Skilas membawa konsep nasyid kontemporari seiring dengan perubahan muzik2 nasyid pada masa kini.

Tuesday, 4 October 2011

NASYID d UPNM 2011

Alhamdulillah...2 oktober 2011 yang lalu skilas telah pon menyertai satu pertandingan nasyid yang  dianjurkan oleh pihak UPNM.Sebanyak 12 pasukan telah bertanding dalam pertandingan tersebut...syukur kepada tuhan kerana skilas berjaya mempersembahkan dua buah lagu ciptaan ahli skilas sendiri iaitu lagu ANUGERAH dan LUHUR KEIMANAN.Persaingan pada malam tersebut amat dasyat skali......Seramai 12 orang ahli skilas telah menyertai pertandingan tersebut yang terdiri dari 7 orang vokalis dan 5 orang pemain muzik.

Jom sama2 lihat aktiviti yang  kami jalankan sepanjang hari tersebut.....







SKILAS UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA 

video

Monday, 14 March 2011

FENU 2011 dalam kenangan..

video

video

Assalamualaikum...tahniah Skilas ucapkan kepada sume pemenang FENU 11 yang baru saje di langsungkan pada jumaat lepas..tp ape2 pon, smoga msj dapat di smpaikan dgn telus kepada smua penonton yang hadir pada mlam itu walaupun terdapat bnyak mslah pda malam itu terutamanya masalah PA SYSTEM..Dalam konteks pertandingan, bg Skilas, perasaan kecewa  dan frust ngan mslah itu tetap ada, sampai time ktorng nak perform pon mcm2 jd kat mic.. kene setting balek mic..pergh,time reherseal pon x mcm ni..time perform lak,mic gitar kjap bnyi kejap x...aduih...spoil la..mnyebabkan semua jd kelam kabot kat atas stage..ade yang gaye2 da sampai lupe...haih~~..tp, xpe lah..itu namenye xde rezeki..Allah dah tetapkan yang terbaek untuk setiap pasukan...kite hanye mmpu merancang, tp Allah yang menentukan..so, bersyukurlah...maybe ade hikmah di sebalik sume ni..ape2 pon dgrkan sedutan show kami pde mlm tu...=)

Friday, 4 March 2011

video

Assalamualaikum..ni adalah sedutan video kumpulan Skilas pada tahun 2007 semasa pertandingan nasyid convofest. Lagu yang didendangkan ialah lagu solat benteng keimanan..Dengarkan dan hayati...=)

Saturday, 19 February 2011

video

Assalamu'alaikum..
Ini adalah salah satu sedutan show Skilas kt kolej mawar pada hujung sem lepas.Sori baru nak upload..hehe..
Sebenarnya kami diminta menanyikan sebuah lagu sahaja untuk show ini, tetapi berlaku sedikit masalah menyebabkan kami terpaksa nyanyikan sebuah lagi lagu. secara spontan..Pergh..tp,Alhamdullilah dengan izin Allah, Skilas dapat mejayakan majlis pada malam itu (tp lagu kedua xsempat nak rakam..hahaha)... Terima kasih kepada yang terlibat dgn program itu kerana sudi menjemput Skilas bagi memeriahkan lagi malam itu. Kalau boleh jemputla kami lagi..=).Dengarkan lagu Wanita versi Skilas...

Monday, 14 February 2011

Skilas-Luhurnya Keimanan

video

Luhurnya Keimanan

Tiada lagi sangsi dihati
mempercayai sepenuh hati
kini aku bersaksi tiada melainkan ALLAH
Nabi Muhammad pesuruh ALLAH

begitulah kehidupan insani
saling mencintakan nur keislaman
keimanan di jiwa mwnyinari bahagia
bersyukurlah kita kepada yang esa

Semangat perpaduan menjadi pendorong ketaqwaan
amalan tolong menolong bebaskan rasa kebencian
bersama eratkan jalinan kasih suburkan keimanan
tauladan terpuji ikutan mulia

Alunan kalam suci al-Quran
dibaca dengan penuh penghayatan
 intipatinya menjadi perhiasan peribadi
penyuluh budi sesama insani
begitulah hidup ini

Kesabaran..kebersihan
sebahagian..dari iman
ayuh bersama..
semai gemilang....

nun jauh terletak ketenangan
bagi semalam tiada penghujungnya
islam hadir dihati berkelana
bagi petunjuk hari disana
bagi pejuang berjiwa seni
keimanan terpati dihati

kuntuman akhlak harum kembali
kembang mekar subur mewangi
keamanan dibina ketenangan terasa kekal semadi iman dihati...

Sesi latihan SKILAS utk FENU 11

Assalamualaikum....alhamdulillah,skilas kini masih tegap berdiri bersama anggota2 baru...sudah lama blog skilas tidak di update,2010 meninggalkan seribu kenangan buat team skilas.. dan 2011 suda sebulan lebih berlalu,alhmdulillah..selama sebulan lebih ini skilas banyak menerima undangan dari pihak-pihak majlis.Walaupun  masing2 sebok dengan hal pengajian, latihan vokal skilas ttp dilakukan agar vokal skilas ttp mantap dan diperbaiki.Menjuarai FENU 2011 merupakan azam kami tahun ini..suda 2 minggu kami menjalankan latihan bagi menhadapi pertandingan tersebut,walaupun cabaran kami besar tahun ini,kami percaya..dengan adanya kesungguhan,latihan yg cukup dan bntuan antara satu sama lain,insy.....bagi semua peminat skilas,terutama UiTM  diharap dapat bersama-sama menyokong kami......asssalamualaikum...